Orasul Busteni Dezbateri

Dezvoltarea turismului si protejarea naturii

Posted by adminobd on 21 January 2012

Atunci cand se pune problema dezvoltarii turismului, exista 2 filozofii opuse:

 • 1. Accentul pus pe exploatare. In acest caz, principalul obiectiv il constituie generarea de profit din turism. Orice interventie in mediul natural (defrisari, constructii etc.) este justificata, atata timp cat exista posibilitatea de a genera profit.
 • 2. Accentul pus pe conservare. Incercarea de a dezvolta un turism cat mai putin invaziv, in asa fel incat natura sa fie cat mai putin afectata. Conservarea mediului natural trebuie sa aiba prioritate in raport cu profitul.

Dezvoltarea turismului prin exploatarea agresiva a naturii poate avea ca beneficiu cresterea gradului de bunastare pe plan local (se pot deschide noi afaceri, se creeaza locuri de munca etc.), insa are ca principal dezavantaj distrugerea mediului natural (defrisari, mai multa poluare, aspect inestetic etc.). Dezvoltarea turismului intr-o maniera cat mai putin invaziva are ca avantaj pastrarea intacta a naturii, insa acest lucru poate insemna mai putine beneficii materiale pentru comunitate.

Care dintre aceste filozofii considerati ca ar trebui sa stea la baza strategiei de dezvoltare a turismului in Orasul Busteni? Desigur, de multe ori exista, intre cele doua extreme, si o cale de mijloc, insa intrebarea este unde considerati ca ar trebui sa se traga linie? Ce anume ar trebui sa aiba prioritate, profitul sau conservarea?

4 Responses to “Dezvoltarea turismului si protejarea naturii”

 1. Pentru filozofia de la punctul 2 (natura sa fie cat mai putin afectata) ­čÖé
  Cum comentati asta?
  Offroad ilegal in Parcul Natural Bucegi (poteca pentru turisti care duce de la cabana Gura Diham catre Poiana Izvoarelor)

  Buceginatura, te rog sa nu urmaresti acest film pentru ca o sa te doara …sufletul.

 2. Andreea said

  Punctul 2 se pare ca nu il intereseaz─â pe actualul primar Emanoil Savin!Duminica 8 Iulie intrebandu-l pe padurarul din Busteni daca are autorizatie sa taie copaci in Parcul National de l├óng─â partia Kalinderu m- a imbrancit si mi/ a spus sa ev ca nu e treaba mea.A ├«ncercat sa m─â nunta ca copacii ├«mpiedica telegondola dar a╚Öa cum reiese din fotografii si filmare este vorba despre foarte mul╚Ťi copaci t─âiati cu zeci de metri
  Mai departe decât linia întâi a Brazilor ce delimiteaza

 3. Andreea said

  Telegondola.Aceeasi problema domnule primar se ├«nt├ólneste in toate p─âdurile ce sunt pastorite de dumneavoastr─â:defrisari l├óng─â Manastirea Caraiman , l├óng─â cimitir, l├óng─â partia Kalinderu.Ca primar at├ót ne intereseaz─â de la dumneavoastr─â : sa ne Salvati p─âdurile! Va rugam face╚Ťi cu familia o plimbare in p─âdure, plimbare- va in Busteni in p─âdure si in alte sta╚Ťiuni din Austria! De ce dumneavoastr─â ca primar va da╚Ťi acordul sa t─âiati parcul National? Datorit─â Brazilor traiti si respirati! Fara brazi murit cu to╚Ťii in 100 de ani , de ce nu va ganditi la viitor si daca nepotul dumneavoastr─â vor trai cu masca de oxigen la gura sau vor avea astm din cauza dumneavoastr─â! Un primar de sta╚Ťiune
  Montana trebuie sa ├«╚Öi iubeasca sta╚Ťiunea si brazii! E chiar a╚Öa greu sa iubiti brazii? Nu il m├óniati pe Dumnezeu c─âci tot ce aveti de la Dumnezeu aveti si nu de la oameni. Reveniti la credin╚Ťa domnule primar c─âci fara voia lui Dumnezeu nu a╚Ťi fi primar , iar brazii pe care ii t─âiati sunt ai Lui Dumnezeu!Cititi aceasta rugaciune domnule primar!Fie ca nepotul dumneavoastr─â sa nu aib─â astm si probleme respiratorii grave datorate polu─ârii!

 4. Iat─â un model de protejare a naturii: http://www.youtube.com/watch?v=jo_HuetrXHo&feature=g-upl

Adauga un comentariu

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: