Orasul Busteni Dezbateri

Biserica la Babele, in Parcul Natural Bucegi

Posted by adminobd on 2 October 2014

Dezbatere publica referitoare la proiectul de construire a unei biserici in muntii Bucegi, in apropiere de Babele. Dezbaterea se adreseaza atat locuitorilor orasului Busteni, cat si tuturor acelora care au o opinie, pro sau contra, in legatura cu acest proiect.

Intrebarea si principala tema de dezbatere este: Sunteti sau nu de acord sa se construiasca o biserica pe Platoul Bucegi, in zona Babele?

Cateva intrebari adresate celor care sunt “pentru”: Considerati ca o biserica la Babele reprezinta o necesitate? Daca da, de ce? Ati mai fi de acord cu constructia si in cazul in care pe acel teren s-ar ridica un intreg complex bisericesc, cu spatii de cazare, parcari si drumuri de acces?

O intrebare adresate celor care sunt “contra”: Care este principalul aspect legat de acest proiect care v-a deranjat cel mai mult si v-a determinat sa fiti impotriva?

 • intentia de a construi intr-o zona protejata;
 • faptul ca in Romania se fac prea multe biserici cu sprijinul autoritatilor publice, ignorandu-se adevaratele prioritati;
 • pericolul de a se distruge peisajul din zona;
 • faptul ca autoritatile locale din Busteni nu au facut o consultare publica inainte de a demara proiectul;
 • etc.

Va puteti exprima opiniile si argumentele pe aceste teme de discutie in sectiunea de comentarii a acestei pagini.

Terenul de 3000 de metri patrati de pe Platoul Bucegi pe care ar urma sa fie construita biserica a fost donat, in acest scop, de catre autoritatile locale din Busteni.

Exista si o petitie impotriva construirii de biserici in Parcul Natural Bucegi, pe care o puteti accesa aici: Spune NU construirii de biserici in Parcul Natural Bucegi

Reactii pe bloguri

1. BOR nu se lasa. Cum sa-ti bati joc de un parc natural in numele Domnului (emunte.ro)
2. Spune-ti parerea. Distrugerea Bucegilor: NU sau DA (unbolovan.com)

 

4 Responses to “Biserica la Babele, in Parcul Natural Bucegi”

 1. Anonymous said

  Nu sunt de acord pentruca nu este o necesitate ca langa Babele sa se construiasca o biserica. Pentruca aecteaza situl natural, pentruca turismul religios nu trebuie amestecat cu cel laic. Pentru ca Babele reprezinta un simbol precrestin getodacic si trebuie mentinut ca atare. schitul de la Pestera trebuie refacut asa cum a fost el odinioara.

 2. un.bolovan said

  Am publicat dimineata un comentariu, probabil s-a dus direct in spam, avea un link. Acesta este urmatorul, dar fara link:

  La inceput a fost doar un schit. Dar nu unul oarecare, ci unul pe o suprafata de 3.000 de metri patrati sus in Bucegi, in apropiere de Cruce. Schit pentru care primaria din Busteni a pus la dispozitie terenul. Scriam anul trecut despre fabricile de bani din Bucegi si despre cat suan de “promitator” noul schit. Anul acesta din schit s-a transformat intr-o biserica de piatra plus cladiri conexe pana la cei 3.000 de mp. Din puncrul meu de vedere este o noua fabrica de bani in Bucegi care nu doar ca va distruge peisajul ci va afecta si fauna din Parc, intr-un mod ireversibil. Nu sunt impotriva bisericii, asa cum am mai spus, dar aceste fabrici de bani nu au legatura cu biserica. In plus, intr-o zona protejata, parc natural, nu are ce sa caute nici un fel de constructie noua, si asa sunt destule.
  Pana la urma, daca ar fi fost vorba doar de un schit mic de lemn construit cu RESPECTAREA LEGII nu cred ca ar fi fost nimeni impotriva. Dar contructii de beton pe o suprafata de 3000 mp este cu totul ALTCEVA. Sa luam exemplul Manastirii Caraiman. La inceput a fost o bisericuta mica de lemn, exista si astazi dar este printre cele mai mici constructii din acel complex. Astazi pe langa acea bisericuta exista si unul dintre cele mai mari hoteluri de pe Valea Prahovei. Cu alte cuvinte cei de la Caraiman au demonstrat ca stiu sa faca o biserica pe 3000 mp. Asta acum sau in cativa ani. Peste 10 ani o sa aiba 10.000 mp, pe modelul de la Caraiman, ca doar ei se vor ocupa de constructia bisericii in varf de munte. Mai multe cuvinte sunt de prisos, poate ar mai fi de spus ca acest nou complex va aeva nevoie si de acces, evident, nu e complicat sa tragi asfalt pana aproape de Cruce. Ar mai fi doar vreo 3 kilometri noi.

  Link-ul era la mine pe blog, unde puteti vedea in imagini ceea ce am spus mai sus. Articolul din 24 septembrie.

 3. adminobd said

  Da, a intrat la moderare, probabil din cauza link-ului. Am adaugat link-ul articolului mai sus, deasupra sondajului.

 4. un.bolovan said

  Multumesc!

Adauga un comentariu

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: