Orasul Busteni Dezbateri

Apa cu clor si pretul apei

Posted by adminobd on 13 March 2012

Apa cu clor

In prezent, exista un proiect al administratiei locale, de reabilitare, inlocuire si extindere a sistemului public de alimentare cu apa, proiect ce presupune, printre altele, si introducerea unor statii de tratare cu clor a apei potabile, la captarile ce deservesc Orasul Busteni. Valoarea totala a investitiei este de aproximativ 9,5 milioane de euro, suma care ar trebui asigurata din 3 surse: un credit extern prin BDCE, in valoare de 5,9 milioane de euro; 1,8 milioane de euro de la Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului; 1,8 milioane de euro de la bugetul local. Mai jos puteti accesa, in format pdf, cele doua hotarari ale Consiliului Local care fac referire la acest obiectiv de investitii:

Hotararea 66 / 2012, Consiliul Local Busteni
Hotararea 67 / 2012, Consiliul Local Busteni

Pretul apei

De asemenea, tot pe acesta pagina va puteti exprima opinia in legatura cu pretul apei si cu eventualele majorari ale acestuia.

Reactii pe bloguri

1. STOP – La Buşteni – Otravă în apa potabilă! (ziardebusteni.ro)

19 Responses to “Apa cu clor si pretul apei”

 1. adminobd said

  Citeva argumente impotriva ideii de a trata apa potabila din Busteni cu clor (rezumat din ceea ce s-a scris deja in alte comentarii + adaugarile mele):

  1) In loc de clorinarea apei ar trebui sa se opteze pentru alternativa tratarii cu ultraviolete, care este folosita in alte tari, este mai putin daunatoare pentru sanatate si nu altereaza gustul apei.

  2) Apa din Busteni, asa cum este ea acum, curata, netratata cu substante chimice ca in orasele mari, face parte din brandul turistic al orasului. Clorinarea apei ar putea avea efecte negative asupra turismului.

  3) Este scandalos sa iei o asemenea masura (clorinarea apei) fara a consulta populatia in prealabil. Avind in vedere ca NOI sintem cei care vom bea apa cu clor, decizia daca sa se introduca sau nu clorinarea apei ar trebui sa fie A NOASTRA, a locuitorilor din Busteni, nu a primarului si in niciun caz a autoritatilor de la nivel judetean.

  Legat de pretul apei, care s-ar putea sa creasca si mai mult: avind in vedere ca apa potabila nu este un lux, ci o necesitate, nu ar trebui sa fie transformata intr-o afacere, prin care sa se stoarca bani de la populatie, cu scopul de a obtine profituri cit mai mari pentru diverse persoane. Apa nu este ca benzina, la care poti sa renunti daca se scumpeste prea mult, ci este un lucru de care nu ne putem lipsi.

 2. Mircea said

  Pretul apei este ridicat datorita fraudatorilor.In loc ca SC Hidro Busteni sa oblige si sa se oblige la montarea de apometre, se prefera ,,consumul in pausal”.Microhotelurile si pensiunile ( multe neinregistrate fiscal ) consuma zeci de metri cubi de apa, care se incarca pe seama celor care au mici case de vacanta si nu locuiesc decat in sezonul estival in Busteni.

 3. PISI said

  Tot o dati cu ,,vom avea clor in apa”,da este posibil,DACA VA FI CAZUL sa avem clor in apa.Dar voi ce voiati in apa ,xanax sau extasy? Sau ce naiba zic eu ce beti voi nu se prea impaca cu apa ,poate noaptea cand aveti arsuri.

 4. mamsaturat said

  Clorinarea apei ar genera, printre altele, 2 probleme principale:

  1. Efecte negative asupra sanatatii, pe termen lung. Evident, nu te imbolnavesti daca bei un pahar cu apa clorinata. Insa, daca bei, zi de zi, apa cu clor, pe o perioada de 20-30 de ani, creste riscul aparitiei anumitor boli (in special ale aparatului digestiv, dar nu numai), inclusiv unele serioase, cum ar fi cancerul. In prezent, in tarile din lumea civilizata se incearca inlocuirea tehnologiei pe baza de clorinare cu tehnologii alternative, care sint mult mai putin daunatoare pentru sanatate. Iar una dintre aceste alternative, care s-ar fi putut folosi si la Busteni, daca ar fi binevoit Maria-Sa, ar fi fost tratarea apei cu radiatii ultraviolete. Sint multe locuri in care te poti documenta pentru a afla raspunsul la intrebarea “care e problema cu clorul in apa?”. Iti dau acum doar un link, luat la intimplare, de pe Google: aldosorali.ro/dezinfectare-apa.html

  2. Gustul apei. Apa de Busteni are un gust bun, de apa de izvor, de apa de munte. Apa cu clor are un gust gretos, de apa statuta, de apa venita din pinza freatica din apropierea unui parc industrial. Mi s-ar parea aiurea ca noi, intr-un oras ca Busteniul, aflat in mijlocul muntilor, sa bem apa cu gust de clor, ca in Bucuresti.

 5. Ziar de Busteni subscrie explicatiilor si realitatii. Nu din punct de vedere electoral ci din punct de vedere al faptului ca statiile de clorinare pot fi inlocuite cu statii cu tratare UV, restul proiectului de reabilitare este OK.

 6. Referitor la statii, apa, clorul…

  Ma intreb, de unde si pana unde i-a venit cuiva ideea sa ne trateze apa? Nu avem poluare industriala, nu se intrevede vreo amenintare la orizont, captarile sunt situate altitudinal mai sus ca orasul….
  In regula, captarile au nevoie de reparatii dar apa este aceeasi care se bea si pe la 1900 🙂 Investitiile sunt necesare pentru ca sunt o multime de conducte sparte, captarile arata foarte rau…nu vad insa de ce este nevoie de clor, de ce sa tratam apa. De fapt, poate asa se umfla proiectul. Mai important mi se parea axarea pe captari si conducte. Toate conductele de apa din padure trebuie inlocuite…au zeci si zeci de ani vechime, va dura probabil circa 2-3 ani inlocuirea lor.
  Si pe cetateni, ii intreaba cineva ce parere au? Sau totul se face prin sedinte ascunse si chermeze unde decide dictatorul ca este bine…si gata asta e?! Adica ce treaba au cetatenii daca el zice ca trebuie, ca este bine…

 7. RED DOG said

  @clor in apa
  Din cate stiu nu se aproba nici un proiect pentru reabilitarea sistemelor de captare ,aductiune si distributie a apei daca nu are integrat si un sistem de tratare.Asa ca vom vedea daca este sau nu nevoie de tratare iar probele de laborator vor spune acest lucru.Una este sa ai sistem de tratare si alta sa-l folosesti sau in ce masura sa-l folosesti.Asa ca mai lasati isteria cu clorinarea apei.

 8. mamsaturat said

  @RED DOG

  Cind spui ca nu se aproba fara statii de tratare, banuiesc ca te referi numai la reabilitari facute prin programul “Sistem integrat de reabilitare […] in localitatile cu o populatie de pana la 50.000 de locuitori”. Ca daca o primarie are un proiect de schimbare a citorva conducte uzate, nu cred ca o obliga nimeni sa-si puna, automat, si statii de tratare.

  Poate nu inteleg eu bine, dar intre prima si a doua fraza pare a fi o contradictie: intii spui ca proiectul nu se poate face decit daca are statii de tratare, apoi spui ca vor fi teste de laborator, care vor demonstra daca e sau nu nevoie de tratare. Pai… daca statiile de tratare sint oricum obligatorii pentru proiect, atunci ce rost ar mai avea testele de laborator?

  Si chiar presupunind ca nu se pot face reabilitari fara statii de tratare, chiar presupunind, prin absurd, ca apa de la Busteni e plina de bacterii si testele de laborator confirma acest lucru… tot mai ramine o intrebare: de ce clor si nu ultraviolete?

 9. RED DOG said

  @mamsaturat
  Analizele apei sunt obligatorii,ele se efectueaza zilnic si in functie de calitatea apei se poate interveni prin statiile de tratare.Cat despre clor,violete sau ultraviolete se poate discuta oricand nu cred ca este o problema.Capisci?

 10. saplec said

  @ RED DOG
  Se pare ca analizele de laborator in baza carora s-a facut proiectul au atestat ideea de implementare/construire a unor statii de tratare. Prin analogie nu prea mai exista varianta cu “lasa ca vedem pe urma”. Totusi a sugera ca nu vor fi utilizate dupa implementare ma duce cu gandul ca ar putea de fapt iesi niste baracute de vre-o 50.000 de euro nefunctionale. Acum in secolul 21 ai dreptate cu cantitatea de clor in apa functie de gradul de poluare insa nu crezi ca sunt automatizate??? ca ma indoiesc sa se faca analize zilnice si sa vina un baiat a doua zi cu sacul de clor si sa puna jumate sau un sfert functie de cat de poluata e apa, dar asta dupa ce cu o zi inainte au baut “bustenenii” bacteriile. Dar poate sti tu ce e scris prin proiect si ne luminezi cum atare aberatii au putut trece de BERD, de MDRT si de consiliul Busteni cu sumele alea de mai sus de credite ?
  Oricum ,ma opresc aici, acum, dar voi redeschide din nou subiectul dupa 11.06. , pentru ca asa cum zicea admin-ul apa asta nu o bem numai noi o beti si voi , iar problema e ca dupa 11 incolo si noi si voi vom fi ori voi ori noi dar apa tot va trebui sa bem si prefer sa o beau de la robinet , fara clor, ca o platim cu varf si indesat.

 11. mamsaturat said

  @RED DOG

  OK, acum am inteles ce vroiai sa spui. Practic, tu zici ca vor fi puse statii de tratare cu clor mai mult de ochii lumii, pentru ca nu vor fi folosite deloc sau vor fi folosite numai foarte rar, “daca va fi cazul” cine stie cind, pentru ca oricum apa de la Busteni e OK din punct de vedere al bacteriilor, deci, in momentul de fata, nu prea are nevoie de dezinfectie. Intrebarea evidenta, in acest caz, este: atunci ce cauta statiile de clorinare in proiect? Explicatia ta, pe care o gasesc neconvingatoare, ar fi ca, fara sistem de tratare nu s-ar mai aproba proiectul. Esti sigur? A incercat cineva de la primarie sa se informeze in legatura cu subiectul asta sau e doar o presupunere? Ca daca tot se fac teste zilnice si din acele teste reiese ca statiile de clorinare vor sta mai mult degeaba, atunci primarul se putea duce cu rezultatele testelor si sa propuna, cu argumente, scoaterea statiilor de clorinare din proiect. In al doilea rind, dezinfectia (cu clor, UV sau prin alte metode) este doar o parte a procesului de tratare a apei. Acolo unde apa nu are un continut ridicat de bacterii, partea de dezinfectie poate lipsi. Deci poti avea un sistem de tratare a apei fara sa ai si un sistem de dezinfectie. Chiar daca esti obligat sa ai sistem de tratare, nu inseamna ca esti obligat sa ai si un sistem de dezinfectie.

  Bun… si acum despre ceea ce tu numesti “isterie”, spunind ca e nejustificata, pentru ca vom avea clor in apa doar asa… ocazional. Insa eu nu vreau sa beau apa cu clor nici macar ocazional, nici macar o data pe luna, nici macar o data la citeva luni, pentru ca PUTE si are un GUST INFECT. Cu atit mai mult cu cit acest lucru ar putea fi evitat, ori prin renuntarea la statiile de dezinfectie (in caz ca nu sint necesare), ori prin folosirea unor statii de dezinfectie pe baza de ultraviolete (in caz ca sint necesare). Intelegi?

 12. Mamsaturat, nu face nimeni teste zilnice…. Apa e filtrata prin pietris. Sa-mi spuna si mie RED DOG, numele persoanei care face teste zilnice in prezent la toate captarile din Busteni. Tu chiar crezi ca se duce cineva prin padure zilnic la captari sa testeze apa? Sau…o sa imi scrie mie acum RED DOG, ca nu…testele se fac la robinet cand ajunge apa in Busteni. Ok, daca el zice ca se fac teste sa spuna clar cine face aceste teste. El stie tot, asa ca sa ne spuna si noua…
  Legat de clor, asa vrea UE. Chiar daca Busteni-ul nu are nevoie de clor, asa trebuie sa se faca din pacate. Insa, cred ca decizia UE trebuie cumva contestata. Acum nu tot ce spun sau cer ei trebuie sa si facem. Totusi, in Busteni se foloseste si clor. Cartierul Piatra Arsa beneficiaza de apa cu clor….si crede-ma e groaznica atat la miros cat si la gust.
  Pretul apei in Busteni de ce e atat de ridicat? Pentru ca asa au hotarat sa fie pretul pe judet. De la noi nimeni nu bate cu pumnul in masa sa se opuna si sa spuna ca indiferent daca apa e sau nu utilizata…ea tot curge…si se varsa in Prahova de pomana. Pretul nu este justificat. Nimeni nu se opune nici clorului. Si etc… Sincer se opune cineva in Busteni? Nu…caz inchis.

 13. adminobd said

  @designextrem
  Imi vine totusi greu sa cred ca UE ar impune o anumita tehnologie (clorinare in cazul de fata) si ar interzice orice alternativa. Mai degraba cred ca pun conditii ceva mai flexibile, de genul sa te oblige sa ai un sistem de dezinfectie. Nu vad ce ar putea avea cei de la UE impotriva statiilor cu UV, de exemplu. In fine… asta ar fi trebuit verificat de autoritatile locale inainte de a finaliza proiectul pe hirtie.

 14. RED DOG said

  @designextrem & adminobd -tinerilor nu sunt nici angajatul primariei ,nici al lui Savin,pur si simplu ma mai pricep si eu la cate ceva .Am spus si ma repet ca UE nu impune tehnologia ci impune efectiv un mijloc de tratare.Crezi sau nu exista cineva de la HidroPrahova care ia probe de apa si chiar se fac analizele apei (nu este datoria mea sa va comunic numele responsabililor ,sunt altii in drept sa va informeze si una peste alta este responsabilitatea acelor persoane daca fac sau nu corect analizele insa eu nu cred ca cineva se joaca cu libertatea sa).Exista posibilitatea schimbarii calitatilor apei si atunci daca nu ai un mijloc de contracarare ce faci? Fugi pri oras si anunti cu goarna sa nu mai bea nimeni apa de la robinet? Prietene suntem in sec XXI si preventia este un mijloc folosit fara nici o discutie.
  Treba cu pretul ar trebui sa -l intrebati pe prietenul vostru Mircea Cosma,el ca presedinte al CJ Prahova actionar MAJORITAR al SC HIDROPRAHOVA SA hotaraste pretul apei,ceilalti(Busteniul detine undeva sub2% din actionariat) sunt simpli spectatori.

 15. Anonymous said

  Dvs nu stiti ca apa de pe conducta care se trateaza nu este APA POTABILA ci APA MENAJERA?! Asa este standardul CE.Si atunci de ce se vinde si se tot prezinta ca apa potabila. Alt pret, alta calitate. Apoi de ce nu este obligatorie instalarea de apometre si la reteua din Busteni? Ca asa prevede legea ; sa se contorizeze orice consum si sa se plateasca numai consumul, nu pausalul. Sa va dau tot eu raspunsul. Ca sa se poata fura. Atat prin umflarea consumurilor cat si prin incarcarea pierderilor din reteaua sparta, in factura generala a localitatii. De asemenea cei ce au apometru sunt furati de catre cei care nu au ; mai ales cei cu vile date in inchiriere, microhotelui si pensiuni nedeclarate fiscal;…
  Numai la Busteni se spala ulita de praf, au oamenii piscine si apa curge iarna continu sa nu inghete pompa din curte. In alte orase,, Apa Nova” le-ar fi dat demult foc la contul din banca si nici o apa nu l-ar fi putut stinge.

 16. Apa ar trebui distribuită gratuit buștenarilor (nu firmelor), pentru că nu sunt cheltuieli de pompare (apa vine prin cădere) și distribuție, pentru ca el există.
  Sper să ajung duba înainte ca apa să se distribuie tratat și să rămână așa cum ne-o dă mama natură…

 17. sunt din ploiesti .pe timpul lui ceausescu apa de la robinet (venita de la paltinu ) era ca si orice apa plata ,numai buna de baut .dar la cativa ani dupa 89 ,romania a inceput sa aplice asa zisele idei normale impuse cu de a sila din occident .sau ca sa fim mai corecti ,ce nu le a mai convenit alora au putut aplica cu succes aici .suntem un popor de dobitoci de putem accepta fara cracnire orice anormalitate via UE-bruxelles

 18. […] la subiectul nostru, apa otrăvită la Buşteni, vă recomand două articole, unul de pe Oraşul Buşteni Dezbateri şi unul de pe “mamsaturat”. Concluziile le trageţi […]

 19. […] la subiectul nostru, apa otrăvită la Buşteni, vă recomand trei articole, unul de pe Oraşul Buşteni Dezbateri şi două de pe “mamsaturat”. Concluziile le trageţi […]

Adauga un comentariu

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: