Orasul Busteni Dezbateri

Statiunea Zamora (Golf, Ski and Holiday Resort)

Posted by adminobd on 17 February 2012

Descriere proiect

Statiunea Zamora (sau, in limba engleza, “Zamora: Golf, Ski and Holiday Resort – Green Village Project”) este un proiect de construire a unei noi statiuni turistice pe Valea Prahovei, de la zero, pe Muntele Zamora din Muntii Baiului, in apropiere de Orasul Busteni. Proiectul ar urma sa fie realizat de catre firma SC Zamora Estate SRL, cea care detine, in proprietate privata, Domeniul Cantacuzino, in colaborare cu Administratia Locala a Orasului Busteni.

Amplasare geografica

Muntele Zamora, situat la est de Orasul Busteni, reprezinta o culme secundara din Muntii Baiului, marginita de Valea Fetei la nord si de Valea Zamorei la sud. Partea impadurita a muntelui (aproape 1000 de hectare de padure), apartine de Domeniul Cantacuzino si este proprietate privata a firmei SC Zamora Estate SRL. Partea de gol alpin este proprietate privata a statului, aflata in administrarea autoritatilor locale din Busteni. Proiectul “Zamora: Golf, Ski and Holiday Resort” ar urma sa se intinda la sud si pe versantul stang al Vaii Zamora, portiune ce nu face parte din Domeniul Cantacuzino.

Culmea Zamora si Domeniul Cantacuzino pot fi observate, din satelit, pe Google Maps, aici: Muntele Zamora (Orasul Busteni este in stanga, la vest de viitoarea statiune Zamora, Valea Fetei este cea de deasupra, iar Valea Zamorei este cea de jos).

Componentele proiectului

Lista nu este neaparat completa sau actuala, ci doar o enumerare a acestor componente, asa cum au fost anuntate in ultimii ani (incepand din 2008), fie de catre proprietarii de la SC Zamora Estate SRL, fie de catre primarul Orasului Busteni, Emanoil Savin. Multe dintre componentele proiectului “Zamora: Golf, Ski and Holiday Resort – Green Village Project” au fost incluse si in Planul Urbanistic General al Orasului Busteni, intocmit de firma SC Altrix Com SRL, sub forma de propuneri de dezvoltare (link-uri catre documentele corespunzatoare PUG-ului le puteti gasi si pe acest site).

 • retea de strazi asfaltate
 • cartier rezidential (vile si apartamente pentru cumparare sau inchiriere)
 • camine pentru seniori
 • hoteluri si restaurante
 • spa de lux
 • magazine, spatii de shopping
 • cluburi (inclusiv un club subteran)
 • sali de petreceri
 • partii de schi alpin si snowboard, telegondole, telescaune, teleschiuri
 • partie de schi fond
 • partie de sanie
 • snow park pentru snowboard
 • patinoar
 • sat olimpic pentru Olimpiada de Iarna
 • centru olimpic de antrenament pentru sporturi de iarna
 • teren de golf cu 18 gauri si academie de golf
 • parc acvatic (aqua park)
 • parc de distractii
 • hipodrom, cu arene de interior si exterior
 • terenuri de tenis
 • amfiteatru in aer liber cu peste 1000 de locuri
 • cale ferata pe Valea Fetei, care sa faca legatura cu Sinaia
 • ascensor panoramic
 • alei pietonale si de calarie
 • trasee pentru ATV si motociclism off-road
 • sediu nou pentru primaria Busteni
 • centrala de energie electrica pe baza de biomasa
 • mini-hidrocentrale
 • ferma eoliana

Costuri si surse de finantare

Investitia initiala totala necesara pentru realizarea acestui proiect este estimata la aproape 1 miliard de euro. Acesti bani ar urma sa vina de la diversi investitori privati, dar si din fonduri publice. Pana in prezent, au existat mai multe initiative ale autoritatilor locale din Busteni de a folosi bani publici pentru componente ale acestui proiect: partia de schi fond, partiile de schi alpin si instalatiile de transport pe cablu, reteaua stradala cu toate utilitatile aferente, asfaltarea drumului forestier Busteni – Culmea Zamora.

Posibile surse de finantare:

 • investitori privati
 • Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului (MDRT)
 • fonduri europene nerambursabile

O estimare a suprafetei totale de padure care ar urma sa fie defrisata pentru proiectul “Zamora: Golf, Ski and Holiday Resort – Green Village Project” ar fi de aproximativ 200 de hectare, din cele aproape 1000 de hectare de padure, cat are Domeniul Cantacuzino.

16 Responses to “Statiunea Zamora (Golf, Ski and Holiday Resort)”

 1. Diana said

  Buna seara. Multumim pentru informatii. Proiectul este in dezbatere publica la primaria Busteni? Si daca da, este publicat oficial undeva?

 2. adminobd said

  Buna dimineata. Din cite stiu, primaria nu a initiat nici un fel de consultare sau dezbatere oficiala pe aceasta tema. De fapt, cred ca sint multi oameni din Busteni care nici macar nu stiu de existenta proiectului, pentru ca, in general, primaria ofera destul de putine informatii. Proiectarea la nivel de detaliu se pare ca nu ar fi 100% finalizata, dar scheletul viitoarei statiuni apare in noul plan urbanistic general al orasului, pe site-ul firmei Altrix, aici:

  altrix.ro/dezbatere-publica.php?pid=52
  – e un fisier pdf “Propunere dezvoltare”

  Zona rezidentiala ar urma sa fie cam de la Castelul Cantacuzino, inspre Poiana Tapului si in sus, in padure (drumurile forestiere vor fi asfaltate si vor deveni strazi), acolo unde, in PUG, este portiunea hasurata cu albastru deschis si scrie “Sat Olimpic, amplasament potential”. Terenul de golf ar veni undeva pe Valea Zamora, de-o parte si de alta a piriului (e o zona hasurata cu verde). Prima faza a proiectului ar fi asfaltarea drumului forestier principal ce urca dinspre Busteni pina in golul alpin de pe Zamora, care este programata pentru la primavara si se va face cu bani publici, de la Ministerul Dezvoltarii si Turismului. Cam astea sint informatiile pe care le am si eu. Daca mai aflu ceva, o sa actualizez aceasta pagina, eventual si cu poze si schite.

 3. Cetateanul care suparaApreciaza said

  Buna ziua
  Din cate stiu eu proiectul de dezvoltare a fost prezentat in CL Busteni acum vre-o 3 ani , iar ceea ce exista in PUG-ul ( inca neaprobat ) a fost propus pe baza proiectului, totodata zamora estate a prezentat acelasi proiect si la CJ Prahova si la Prefectura si la MDRT si la Comitetul Olompic Roman . Proiectul Zamora este pe site-ul oficial al caselului cantacuzino ( sau cel putin era ) si cuprindea pana si o piscina / bazin de inot incalzit . Alimentarea cu energie electrica si termica se realiza printr-un alt proiect ecologic pe crina , un incinerator de biomasa, proiect ce a fost la consultare publica la Mediu anul trecut prin primavara, dar cred ca inca nu au obtinut avizul de mediu.

 4. Diana said

  Multumim frumos pentru ca postati informatii legate de acest proiect. Cu siguranta sunt multi care nu stiu de existenta lui, pentru ca nu exista transparenta la nivelul autoritatilor locale. Ingrijorarea nostra este legata e faptul ca defrisarile pe care proiectul le-ar implica ar conduce la inundatii si poate chiar surpari de teren in zona Zamora. Daca nu se ofera populatiei locale dreptul de a-si spune cuvantul ar fi incalcate flagrant mai multe acte normative europene…

 5. mamsaturat said

  Daca tot a inceput discutia despre proiectul “Zamora, Golf, Ski and Holiday Resort”, o sa spun si eu citeva lucruri. In primul rind, cred ca sint mai multe aspecte, care ar trebui discutate separat:

  1. probleme pe partea de mediu
  2. probleme legate de cheltuirea banului public
  3. opiniile cetatenilor

  1. Probleme de natura ecologica. Ar fi vorba de defrisari masive, posibile alunecari de teren, poluare (de la terenul de golf, de la masini etc.) si asa mai departe. Aici ar trebui sa isi spuna cuvintul si ONG-urile de profil din tara (si spun “din tara” pentru ca pe plan local sint foarte multi impostori, care “apara” mediul in functie de alte interese).

  2. Probleme legate de cheltuirea banului public. Niciun investitor nu baga bani intr-un proiect daca nu exista sanse reale de a scoate profit. Nimeni nu iti da bani pe ochi frumosi si lucrurile nu ar trebui sa stea diferit nici in cazul banilor publici. Atita timp cit se doreste utilizarea de fonduri publice pentru a sustine proiectul unor privati, noi toti avem calitatea de investitori. Prin urmare, autoritatile locale au OBLIGATIA sa se asigure, INAINTE de a folosi banul public, ca proiectul celor de la Zamora Estate este viabil din punct de vedere economic. Iar pentru a demonstra viabilitatea proiectului, ar trebui sa existe un plan de afaceri detaliat, pe care autoritatile locale sa il faca public cit mai curind posibil si, repet, INAINTE de a se incepe orice fel de lucrari pe Muntele Zamora.

  3. In calitate de locuitor al orasului Busteni, mi s-ar parea corect ca opinia mea sa fie luata in seama. De exemplu, eu m-am saturat de atitea defrisari la Busteni si sint TOTAL IMPOTRIVA macelaririi padurii de pe Zamora. Este opinia mea, este subiectiva, dar as vrea sa se tina cont de ea, daca se poate, pentru ca, dupa cum am mai spus de foarte multe ori, orasul Busteni este al bustenarilor, nu al primarului Savin. Primaria este o institutie cu rol administrativ, care este OBLIGATA sa reprezinte interesele localnicilor. Iar interesul meu, de localnic, e ca padurile din jurul Busteniului sa ramina intacte. De asemenea, ma deranjeaza foarte mult pozitia autoritatilor locale, asa cum o percep eu, adica una de sprijin TOTAL si NECONDITIONAT fata de proiectele propuse de o firma privata. O pozitie cu atit mai dubioasa, cu cit administratorul SC Zamora Estate SRL e tatal vitreg al ginerelui primarului.

  Avind in vedere tot ce am scris mai sus, cred ca, inainte de a incepe orice fel de lucrari pe Muntele Zamora, inainte de a cheltui macar un singur leu din fonduri publice si inainte de a taia macar un singur copac, ar trebui indeplinite, SIMULTAN, urmatoarele conditii:

  (1) cetatenii (localnici, ONG-uri specializate in protectia mediului etc.) sa fie informati corect si DIN TIMP in legatura cu tot ceea ce tine de acest proiect (plan de afaceri pe termen lung, proiect detaliat, estimari si date concrete, schite, cine sint investitorii, cine e in spatele off-shore-ului Seacost Entreprises etc.), iar apoi sa existe o faza de consultari si dezbateri publice, in care cetatenii sa aiba posibilitatea de a-si exprima opiniile;

  (2) sa se demonstreze ca proiectul nu va avea efecte negative semnificative asupra mediului;

  (3) sa se demonsteze ca proiectul este viabil din punct de vedere economic (daca se investeste 1 miliard de euro, atunci incasarile potentiale ar trebui sa depaseasca, fara probleme, 1 miliard de euro, pe o perioada de 10-15 ani);

  (4) sa existe sustinere din partea cetatenilor (ca autoritate publica, e absurd si dubios sa sustii un astfel de proiect, impotriva vointei populatiei).

  Deocamdata, eu zic ca niciuna dintre cele 4 conditii de mai sus nu a fost indeplinita…

 6. Diana said

  Foarte bine sintetizat! Ma bucura foarte mult sa vad ca exista si in Busteni cetateni care sunt interesati sa isi apere drepturile si mai ales sunt constienti de existenta acestor drepturi. In ceea ce priveste partea ecologica si sociala (impact asupra mediului si a locuintelor din zona) exista posibilitatea ca cel putin 2 NGO-uri sa se implice in acest sens. Vrem insa sa aflam cu exactitate care este stadiul de autorizare a acestui proiect si pe ce sprijin local ne-am putea baza. Un asemenea proiect necesita studiu de impact asupra mediului (pentru toate partile componente ca un tot unitar si nu doar partial, cum ar fi asfaltarea drumului forestier). Ar mai fi important de aflat ce fel de fonduri sunt/vor fi implicate: fonduri europene? fonduri nationale? locale? exclusiv bani privati? Gandul si Adevarul au scris in martie 2011 despre propunerea de proiect si de atunci in colo nu prea a mai existat interes din partea mass-media. Daca cineva are informatii suplimentare, articole obiective care ar putea ajuta la clarificarea situatiei, este rugat sa le posteze. Multumim

 7. mamsaturat said

  Si eu va multumesc si ma bucur sa aud de posibila implicare a unor ONG-uri. Din pacate, nu stiu mai nimic despre stadiul de autorizare a proiectului sau despre eventualele studii de impact care s-ar fi facut (presupunind ca s-au facut). Deci reiau si eu rugamintea de mai sus: daca citeste cineva ce s-a scris aici si are informatii suplimentare legate de acest proiect, in special documente (studii de impact, avize, schite ale proiectului etc.), le poate posta in sectiunea de comentarii sau, in cazul documentelor, le poate trimite la adresa dinbusteni[at]fastmail.fm si o sa le pun eu aici.

  Cit despre fonduri, lucrurile ar sta, in prezent, cam asa: proprietarii de la Zamora Estate cauta niste investitori privati, care ar trebui, teoretic, sa acopere cea mai mare parte a acelui miliard de euro. Deocamdata, nu cred ca acesti investitori exista si nici nu cred ca se vor inghesui, vreodata, sa le dea bani proprietarilor, pentru ca sansele de a-si recupera investitia nu sint chiar atit de grozave. Asa ca, in lipsa capitalului privat, se incearca folosirea fondurilor publice, pentru a implementa, rind pe rind, diferite componente ale proiectului mare. Iar sursa principala de fonduri publice este MDRT (Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului), asa cum se intimpla si cu proiectul de asfaltare a drumului forestier care urca in golul alpin. In cazul asfaltarii acelui drum, ar fi 2 variante: ori sa se aloce bani direct de la guvern, ori sa se faca asfaltarea din banii companiei de asfaltare, pe datorie, cu promisiunea ca statul roman va plati incepind din 2013 (despre aceasta forma de finantare s-a vorbit cind s-a lansat programul acela al MDRT cu “10000 km de drumuri judetene si de interes local”, program din care face parte si asfaltarea drumului forestier de pe Zamora).

 8. Diana said

  Revin cu informatia ca implicatia Ong-urilor din Bucuresti este conditionata de existenta unuia sau mai multe grupuri/ong-uri locale care ar fi sprijinite dpdv logistic de la Bucuresti si care sa faca demersuri in vederea obtinerii de informatii, sa urmareasca presa locala pentru orice noutati legate de evolutia proiectului, etc. Problema este ca fiind Ong-uri internationale, aceastea actioneaza in legatura cu proiecte nationale, care pot fi coordonate de la Bucuresti. In proiectele locale, noi cautam organizatii sau persoane fizice locale interesate sa ajute o anumita cauza (in cazul acesta ecologica si sociala). In cazul in care aveti cunostinta de astfel de grupuri sau persoane pe plan local dornice sa se implice, va rog sa postati informatia. Va multumim.

  ps: spre exemplu exista cateva organizatii ecologice locale (cum ar fi: Eco Valea Prahovei sau Asociatia pt. Ecologie si Turism Educational Eco-Mode) insa despre prima nu stim daca este activa iar cea de a doua nu pare a fi o organizatie independenta

 9. Cetateanul care suparaApreciaza said

  Parerea mea este sa nu se posteze nume de persoane fizice dornice sa se implice pe plan local in subiectul acesta. Precum vad administratorul site-ului este foarte bine informat cu privire la activitatile primarului si primariei, ceeace ma duce la ideea ca stie totusi si o multitudine de persoane care s-ar putea implica activ. Insa daca vor apare nume , vor fi “blocati la mantinela”. Mai bine lasati aparatul de urmarire al primarului sa se intrebe cine suntem si cati? decat sa avem niste probleme mari. Totodata se pot posta nume spre a fi infiltrate sau nume pentru a fi razbunati unii netrebnici care nu au loc de altii.
  Deci cine are propuneri sa trimita propunerile la adresa indicata de admin iar acesta sa transmita la adresa de e-mail pe care dna Diana si-a scris-o la “post coment”.

 10. mamsaturat said

  Da, din pacate asta e problema la Busteni, fiind un oras controlat aproape in totalitate de un baron local (directori de la institutiile publice, patroni de la firmele private, politie locala etc.), poate fi riscant sa ai, pe fata, o pozitie contrara intereselor primarului si ale prietenilor sai. Pentru o implicare activa, in sensul de a merge la primar ca sa ceri documente si sa pui intrebari incomode, ma indoiesc ca se va gasi cineva, pentru ca putini oameni sint dispusi sa riste sa-si piarda serviciul sau sa li se intimple cine stie ce altceva din cauza asta.

  Deocamdata, eu pot sa fac cam asa:

  – sa monitorizez evolutia proiectului (in masura in care pot afla lucruri noi, pentru ca nu am informatii din interior)
  – sa dau mai departe informatiile, pentru ca e important sa le afle cit mai multa lume, cit mai din timp
  – sa contracarez, pe cit posibil, propaganda care se face in favoarea acestui proiect

  Partea buna este ca proiectul mare nu va fi demarat prea curind, in principal din lipsa de fonduri. Cu exceptia asfaltarii drumului forestier, nu cred ca se va face nimic, cel putin pentru un an de acum inainte. Exista, totusi, si posibilitatea ca padurea sa fie taiata chiar si in lipsa fondurilor, daca se obtin aprobarile necesare. Macar citeva hectare tot vor incerca sa taie…

 11. Diana said

  Este foarte binevenit si genul asta de implicare. Va inteleg temerile dar sper sa nu ne lasam dominati de genul acela de teama de oprimare care ne-a paralizat zeci de ani in perioada comunista. Sa ramanem optimisti totusi ca vremurile astea sunt temporare si ceea ce se intampla este rezultatul disfunctional al 50 de ani de comunism… Noi romanii trebuie sa ne schimbam mentalitatea (ceea ce nu este usor) si sa re-invatam sa ne exercitam drepturile. Sa nu uitam ca noi suntem mult mai multi ca ei, dar numai uniti si informati corespunzator vom putea schimba ceva in aceasta tara, putin cate putin. Dreptul de a solicita documente si informatii despre proiecte care ne afecteaza existenta si mediul in care traim este un drept recunoscut in baza legislatiei europene si preluat si la nivel national. Inteleg insa ca Intr-un asemenea context (cum este cel din Busteni) o oponenta directa poate avea un impact negativ asupra situatiei unor membrii ai comunitatii. De aceea noi am cautat organizatii independente ai caror membrii sa nu depinda dpdv job-uri, locuinte, etc de aceste autoritati locale.

  Ramanem in legatura prin intermediul acestui blog pentru noutati legate de proiectul Zamora. Continuati ceea ce faceti!

 12. adminobd said

  Sa pun si aici, pentru cine nu l-a vazut pe celalalt blog, cel mai recent interviu (de prin toamna trecuta) in care primarul Busteniului a vorbit si despre proiectul “Zamora: Golf, Ski and Holiday Resort” (cam de la minutul 7:30 pina la 8:20):

  youtube.com/watch?v=dHxDqwkhZrA

 13. adminobd said

  Un alt articol relativ recent (cam de acum 2 luni), in care s-a scris si despre proiectul de pe Zamora:

  fin.ro/articol_70235/inginerii-financiare-de-milioane-de-euro-ale-primarului-din-busteni.html

  Cu mentiunea ca, intre timp, Busteniul a pierdut organizarea FOTE 2013, deci, cel putin pentru moment, a picat si combinatia despre care se vorbeste in articol. Pirtia de schi fond face parte si din proiectul mare al celor de la Zamora Estate si este proiectata la o altitudine de aproximativ 1300 de metri, pe o culme impadurita, care ar urma sa fie “scalpata” (cam 10 hectare de padure defrisate) si pina la care trebuie construita o sosea de mai multi kilometri, care se ramifica din drumul principal ce urca spre golul alpin.

  De asemenea, pun si aici lista cu asociatii de la SC Zamora Estate SRL, proprietari ai Domeniului Cantacuzino. Sursa este Monitorul Oficial, iar procentele reprezinta bucata pe care o detine fiecare din SC Zamora Estate SRL:

  – Oreschenko Andrej (cetatean german de origine rusa) ~ 31 %
  – Martyanov Vitaly (cetatean rus) ~ 31 %
  – Neuschitzer Kurt Albert (cetatean german) ~ 20,5 %
  – Seacost Enterprises Corp (offshore din Belize) ~ 10 %
  – Chirieac Cornel (din Azuga) ~ 6 %
  – Ulli Schuhmacher (cetatean german) ~ 1,5 %

 14. Cetateanul care suparaApreciaza said

  Si daca … organizarea / neorganizarea FOTE este doar asa de calmare a spiritelor. Mergand pe marketingul PDL-ist cand una zic si alta fac, s-ar putea sa fie necesar din forta majora sa fie investite muuuuulte mil euro pentru a sustine obrazul Romanesc pentru ca proba nu se poate tine la POIANA BRASOV, si se va tine hei-rupist taman la ……… Busteni. ?. Sa nu uitam ca a fost la un moment dat discutia ca in FOTE sa fie introdusa o noua disciplina… ALPINISMUL pe gheata. Ce-ar fi sa fie asa. Sa nu uitam ca partia Kalinderu 2 este mai mult pentru snowboard ( care era rezerva la SINAIA ), Daca se organizeaza vre-un concurs national de snowboard pana in primavara sunt sanse de rezerva , si atunci sunt bani de investit in LOCALITATE. Unul din proiecte este partie de Snowboard pe ZAMORA, si tot asa.

  PS. Tot nu e o adresa de mail valida ???

 15. adminobd said

  Am facut unele completari la pagina de mai sus, intrucit am mai primit citeva informatii noi despre proiectul “Zamora: Golf, Ski and Holiday Resort”. Referitor la sursele de finantare, se pare ca intentia a fost (nu stiu daca intre timp s-a renuntat) de a obtine fonduri europene nerambursabile pentru demararea proiectului, sub forma unui ajutor de stat, prin intermediul POR (Programul Operational Regional), Axa Prioritara 1 (sprijinirea dezvoltarii durabile a oraselor – poli urbani de crestere, domeniul major de interventie “Planuri integrate de dezvoltare urbana”).

  O alta incercare (nematerializata) de a folosi fonduri publice a fost in urma cu aproximativ un an, atunci cind s-a incercat combinarea proiectului celor de la Zamora Estate cu organizarea Festivalului Olimpic al Tineretului European (FOTE 2013). Intelegerea ar fi fost asa: Zamora Estate punea la bataie terenul (in jur de 60 de hectare de padure), iar statul roman ar fi urmat sa defriseze, apoi sa construiasca, din bani publici, partia de schi fond, 4 partii de schi alpin si snowboard, o baza sportiva olimpica, telescaune si teleschiuri, cit si toata infrastructura necesara acestor obiective (retea de drumuri asfaltate, curent electric, canalizare etc.).

  @Cetateanul care suparaApreciaza
  Combinatia FOTE 2013 – Statiunea Zamora e greu sa se mai realizeze acum, pentru ca ar fi trebuit sa organizeze competitii de test inca din aceasta iarna, chiar pe pirtiile pe care ar fi urmat sa se tina intrecerile de la FOTE. Deci degeaba organizeaza ei campionatul national de snowboard pe Kalinderu 2. Daca vroiau sa obtina finantare pentru proiectul de pe Zamora sub pretextul FOTE 2013, atunci cel putin una dintre pirtiile de schi fond sau snowboard ar fi trebuit sa fie gata in iarna asta. Deci trenul asta l-au cam pierdut.

 16. mamsaturat said

  Legat de proiectul de pe Muntele Zamora, un link către un articol de pe site-ul Economica:

  economica.net/in-trei-ani-vom-avea-o-statiune-de-lux-pe-v-prahovei-se-face-cu-un-mld-de-euro_44262.html

  Citez:

  “Mihai Cota ne-a asigurat că proiectul staţiunii Zamora e prin excelenţă un proiect verde, că se va salva pădurea, că nu se vor face defrişări masive şi mai mult, că proprietarii vilelor care vor fi construite aici vor avea în grădină pădure.”

  Deci nu e numai un “proiect verde” obişnuit, ci “proiect verde prin excelenţă”! Iar doar un pic mai sus se spune:

  “suprafaţa construită nu va depăşi 48 de hectare”

  Suprafaţă construită nefiind acelaşi lucru cu suprafaţa defrişată, care va fi, după toate probabilităţile, mult mai mare. Eu am estimat undeva spre 200 de hectare, cu tot cu terenul de golf şi pîrtiile de schi. Ce să mai, proiect “verde” prin excelenţă! Clar. Nici nu ştii dacă să te apuce rîsul sau plînsul.

  Cum adică “se va salva pădurea”, dacă ei vor să radă zeci sau chiar sute de hectare? Va fi “salvată” în sensul că nu o taie chiar pe toată? Înainte de proiect: 1000 de hectare de pădure. După proiect: 800 de hectare de pădure. Concluzia: pădurea va fi “salvată”! Interesantă perspectivă asupra lucrurilor… Şi interesantă definiţie a conceptului de “defrişări masive”. Pentru că, chiar după spusele lor, minimum 48 de hectare tot vor trebui să dispară, ca să facă loc la vile şi alte prostii. Dar, totodată, sîntem asiguraţi că nu se vor face defrişări masive?!? Mai are şi altcineva impresia, în afară de mine, că sîntem luaţi de proşti?

  Mai spune domnul Cota că… “Definitivarea PUZ-ului şi obţinerea autorizaţiilor necesare pentru demararea lucrărilor sunt obiectivele propuse de Zamora Estate pentru 2013. Pentru ca din 2014 să băgăm buldozerele”

  Iar un pic mai jos: “Zamora Estate e în discuţii cu oameni de afaceri din ţară, dar şi din Qatar, Arabia Saudită şi nu numai” […] “Interese ale investitorilor în proiect avem, însă până acum nu s-a concretizat nimic”.

  Deci doar discuţii (dacă or fi şi acelea), nimic concret. Banii nu există încă. Nici măcar proiectul pe hîrtie nu e finalizat. Atunci, întrebarea logică e următoarea: cum poţi primi autorizaţii pentru un proiect pentru care nu există încă bani şi investitori serioşi, deci nu există nicio garanţie că se va face vreodată? Ce se întîmplă dacă oamenii aceştia apucă să radă zeci de hectare de pădure, “bagă buldozerele”, după cum spunea dl. Cota cu o satisfacţie aproape sadică, iar apoi nu se concretizează nimic, din lipsă de investitori şi de fonduri? Îi trage cineva la răspundere? Şi, mai important, îi trage cineva la răspundere pe cei care le dau aprobări pentru o asemenea grozăvie? Din punct de vedere PENAL, bineîneles.

Adauga un comentariu

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: