Orasul Busteni Dezbateri

Busteni, o statiune renascuta

Posted by adminobd on 2 August 2011

Descrierea proiectului

Componente turistice:

 • 1. Amfiteatru in aer liber (langa parcul central).
 • 2. Expozitie permanenta a Rezervatiei naturale Parcul Natural Bucegi si mini gradina botanica.
 • 3. Centru sportiv multifunctional.
 • 4. Loc de joaca pentru copii.
 • 5. Pavilion muzical si amenajare peisagistica.
 • 6. Parc contemplativ.
 • 7. Parc in padurea de pini.
 • 8. Reabilitarea parcului central Busteni.
 • 9. Centru polivalent pentru evenimente cultural-sportive.
 • 10. Reabiltare strada Alpinistilor (intre strada Fantanii si strada Paltinului).
 • 11. Instalatie de iluminat partia Kalinderu.

Componente culturale:

 • 1. Reabilitarea casei de cultura a orasului Busteni.
 • 2. Reabilitarea monumentului “Ultima Grenada” (statuia eroului Caporal Musat, de langa gara).

Durata implementarii proiectului este de 32 de luni, deci ar trebui sa fie gata undeva spre finalul anului 2013.

Costuri

Componente turistice: 15.197.393 RON (aprox. 3,5 milioane de euro)
Componente culturale: 2.128.409 RON (aprox. 500.000 euro)
Cost total: 17.325.802 RON (aprox. 4 milioane de euro)

4 Responses to “Busteni, o statiune renascuta”

 1. Anonymous said

  Buna ziua

  Sa le luam pe rand:
  Obiectiv 1 : amfteatru – bun si bine amplasat in peisaj, dar fara utlitate pentru ca in principiu nimeni nu va face o manifestare acolo, poate scolile. ce se intampla langa , adica muntele de beton , nu prea se incadreaza nici in cost nici in peisaj.
  Obiectiv 2 : minigradina gradina botanica a PNB. Prost amplasata, se vor face defrisari intr-o rezervatie naturala, ca si activitate – Deocamdata eu intreb pentru ca pana acum nu am identificat functionlitatea, adica PNB incepe la vreo 40 m mai sus, unele specii gen jnepenis, floare de colt, cocos de munte, plus inca vreo 6000 de specii de animale si flori din cele 36.000 identificate in PNB nu se pot adapta la altitudinea de 860m sau nu traiesc in captivitate ( impaiate poate dar nu e eco ), cine va face intretinerea, prezentarea exponatelor avand in vedere ca prin primarie habar n-au ce bogatie peisagistica exista in PNB si nu il ocrotesc sub nici o forma, Organigramele bugetare sunt blocate prin lege samd. Ce sens mai are sa mai faci drumetie pe munte daca poti sa vezi pe scurt totul jos si pe urma sa bei o bere la terasa ?
  Obiectiv 3 : Centru sportiv multifunctional – Super cladire, Megaimage-ul cred ca este invidios , culoarea si amplasamentul in mijlocul unui parc nu prea se potrivesc
  Obiectiv 4: Loc de joac pentru copii – Era necesar
  Obiectiv 5: Pavilion muzical – !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! – sa fim seriosi , atata timp cat este de fapt un fel de spatiu care tine de ploaie sau soare pentru cantareti platiti de primarie sau casa de cultura de prin Ploiesti sau alte localitati ( fanfara Busteniului s-a desfintat de vreo 6 ani din lipsa de fonduri ) nu prea vad ce atractivitate va avea ( daca ne aducem aminte fanfara canta 2-3 ore vara sambata si uneori duminica ) in rest obiectiv inchis.
  Obiectiv 6 : Parc contemplativ : intr-adevar isi merita numele pentru ca se vor contempla urmatoarele, datorita amplasamnetului Obiectivul 3, Prestarea, Posta, Gradena de la obiectivul 9, adica chiar ca vom contempla niste betoane. Minuneee de obiectiv
  Obectiv 7: Parc in padurea cu pini – Daca analizam denumirea vom vedea ca nu se vor pune pini intr-un parc ci se va face un parc intr-o padure.
  Obiectiv 8: Reabilitarea parcului central – Una e sa reabilitezi alta e sa reamenajezi si alt e sa modernizezi. Dupa cum am vazut prin tara cred ca se va modific locatia aleilor si se va planta mult gazon la pretul pietei . Dar vom vedea la final daca se modfica sau nu ceva
  Obiectiv 9: Centru polivalent – Buna reabilitarea ca arata rau, macar acum va iesi ceva.
  Obiectiv 10: Reabilitare Alpinistilor – Inainte denumirea era de “drumul hotilor” acum cred ca este mai nimerit autostrada

 2. mamsaturat said

  Sa le iau si eu pe rind:

  AMFITEATRU – Pentru ca este in aer liber, va putea fi folosit doar atunci cind nu e frig si cind nu ploua, adica destul de rar.

  GRADINA BOTANICA – Ca obiectiv ar fi OK, daca poate deveni o atractie turistica. Amplasamentul intial era extrem de prost, sus, linga strada Alpinistilor, chiar in zona in care s-a surpat trotuarul. Am inteles ca, din fericire, amplasamentul s-ar fi schimbat intre timp si gradina botanica nu va mai fi construita deasupra, ci linga amfiteatru, fara sa mai fie nevoie sa se taie copaci.

  CENTRU SPORTIV MULTIFUNCTIONAL – Iarasi OK ca obiectiv, dar extrem de prost amplasat, fix in mijlocul parcului de linga posta. Primaria ar fi trebuit sa caute un alt teren liber si sa construiasca acolo, lasind parcul intact.

  LOC DE JOACA – OK.

  PAVILION MUZICAL – Hai sa zicem ca ar fi OK, dar si acest obiectiv va fi folosit destul de rar.

  PARC CONTEMPLATIV – Banuiesc ca e vorba despre ceea ce a ramas din parcul de la posta, distrus in numele “renasterii” statiunii Busteni. Deci pierdem un parc mai mare, dar cistigam… un parc mai mic! Ca de contemplat, cred ca turistul putea contempla si inainte, fara sa mai fie nevoie de grandiosul proiect de 4 milioane de euro.

  PARC IN PADUREA DE PINI – Nu stiu ce presupune si cum va arata, dar sper numai sa nu insemne alti copaci taiati si sa nu iasa un kitsch. Plus ca nu vad de ce e necesar sa avem un parc in panta, in padurea de pini…

  REABILITAREA PARCULUI CENTRAL – Nici aici nu stiu cum va arata, dar am auzit ca vor fi rasi toti copacii care sint acum in parc. Poate ca vor fi plantati alti puieti, dar va mai dura pina vor creste, iar atunci cind vor creste, probabil ca vor fi taiati si ei, in cadrul cine stie carui alt “mare” proiect de “renastere” a statiunii. Serios, acum, de ce era nevoie de o “reabilitare de la zero”, cu drujba si buldozerul, a parcului central? Eu zic ca o cosmetizare ar fi fost de ajuns si nici nu s-ar mai fi cheltuit atitia bani.

  CENTRU POLIVALENT – OK ca obiectiv, daca se pot scoate banii investiti si daca de el vor putea beneficia si localnicii (valabil si pentru centrul sportiv multifunctional).

  REABILITARE STRADA ALPINISTILOR – O strada nu foarte circulata, a carei reabilitare nu prea a avut sens. Oficial, s-a spus ca “accesibilizeaza” anumite “obiective turistice”. Intrebarea mea ar fi: care obiective turistice? Nici macar de gradina botanica, pe fostul amplasament, nu putea fi vorba, pentru ca, daca un turist ar fi venit pina acolo cu masina, nu ar fi avut unde sa o parcheze si ar fi trebuit sa o lase in mijlocul strazii! In plus, lucrarea la strada Alpinistilor a fost facuta in bataie de joc. Nu mai enumar aici toate problemele, dar sint foarte multe. De asemenea, ramine de vazut cum se va remedia problema surparii trotuarului si daca solutia aleasa presupune sau nu taierea altor copaci de pe marginea acestui drum. Adica, in incercarea de a remedia o prostie, sa nu cumva sa faca o alta prostie.

  NOCTURNA KALINDERU – OK in teorie. In practica, la fel ca orice alt obiectiv ce are ca scop dezvoltarea turismului, trebuie sa-si justifice costurile. Adica profitul provenit de la turistii care schiaza in nocturna sa fie cel putin egal cu banii cheltuiti pentru realizarea acesteia. Deocamdata, in iarna care a trecut, am vazut ca nocturna a stat mai mult stinsa, mergind doar in unele zile de weekend. As fi curios cam ce profituri aduce, asta daca, nu cumva, merge in pierdere.

  REABILITARE CASA DE CULTURA – OK, in teorie. Nu cunosc detalii prea multe despre cit de necesara era, despre costuri si despre cit de bine a fost executata lucrarea.

  REABILITARE MONUMENT CAPORAL MUSAT – Dupa cum au zis si altii inaintea mea, denumirea corecta ar fi fost “Reabilitarea imprejurimilor monumentului Ultima Grenada”, pentru ca monumentul propriu-zis nu arata mai bine decit arata inainte de reabilitare.

  Legat de parcuri, cred ca reabilitarea acestora a fost inclusa in proiect doar ca sa il umfle artificial, fara sa fie neaparat necesara, in forma in care se face acum. Ceea ce vreau sa spun e ca parcurile din Busteni nu aveau nevoie de reabilitari majore, facute cu buldozerul, ci doar sa fie un pic ingrijite si, evident, sa nu se construiasca lighioane de beton drept in mijlocul lor. Nu era nevoie de proiecte grandioase, nu era nevoie de atitia bani cheltuiti, nu era nevoie de buldozere si nici de copaci taiati. Centrul orasului nu arata rau, trebuia doar sa fie un pic mai bine ingrijit.

  Per total, “Busteni, o statiune renascuta” este un proiect de care cred ca ne-am fi putut lipsi. Un proiect cu unele parti pozitive, dar executat superficial (proiectare + lucrari), pe alocuri chiar in bataie de joc, si ale carui beneficii nu justifica nici costurile si nici distrugerile asa-zis “necesare” pentru implementarea sa. Cit despre hoardele de turiti care sint asteptate in orasul nostru dupa finalizarea proiectului, ramine de vazut ce va fi, insa eu sint foarte, foarte sceptic in privinta asta.

 3. Proiectul asta ar fi trebuit sa se numeasca “Busteni, o statiune cam vanduta”. Ce renastere viseaza astia in primarie? Doamne Fereste. Au baut apa dupa potaie :). Scuze ca tot zic de potaita noastra, dar nu ma pot abtine 🙂
  O sa fie o statiune renascuta cand o sa aibe trotuare drepte, cand nu or sa mai fie baltoci pe stradute, cand vor exista canalizari, cand apele nu vor mai inunda trotuarele, si cand nu vor mai fi taiati copaci. Atunci da…e o renastere. Turismul nu se face cu copaci taiati si nici cu umplerea orasului de vile care apoi stau goale.

 4. Mitacilina.., cel mai eficient anestezic
  zamoreanul.wordpress.com/2012/10/31/mitacilina-cel-mai-eficient-anestezic/

Adauga un comentariu

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: